2010 m. balandžio 18 d., sekmadienis

Pamokėlė: rankų darbo dėžutė

Šiandien pasidalinsiu savo patirtimi kaip pagaminti rankų darbo dėžutę.

Priemonės:

1. „Balti“ klijai (lipalas)

2. Virti klijai.

3. Kartonas dėžutės pagrindui

4. Medžiaga kuria norėsite aptraukti viršelį

5. Plonas popierius dėžutės aptraukimui.

6. Teptukai klijams. Plonas lipalui ir platus virtiems klijams, aš naudoju natūralių šerių.

7. Aštrus peilis popieriui pjauti

8. Liniuotė

9. Ryžinio arba perdengimo popieriaus prie kurio klijuosim medžiagą.

Taigi pirmasis etapas.

Verdame klijus. Viena dalis miltų ir keturios dalys vandens. Kruopščiai išmaišom nesvylančiame inde, palaukiam, kad nebūtų gumulėlių. Kaitinam ant vidutinės ugnies iki reikiamo tirštumo. Indą kuriame virėmė įleidžiam į didesnį su šaltu vandeniu ir uždengę atvėsinam. Nesunaudotą likutį laikom šaltai, galiojimo laikas apie tris dienas.

Iš kartono išpjauname pagrindinės dėžutės sieneles ir dugną. Briauneles sutepam lipalu ir paliekam gerai išdžiūti. Bent jau per naktį :)

Paruošiame medžiagą viršeliui. T.y. pasendiname jei norime, išlyginame sudrėkinę. Imame perdengimo arba ryžinį popierių (jis turi būti didesnis nei medžiaga) ištepame jį plonu lygiu virtų klijų sluoksniu. Medžiagą patiesiame ant pagrindo gerąja puse žemyn ir atsargiai uždedame popierių. Išlyginame, kad neliktų raukšlių ar nelygimų. Kadangi popierius didesnis nei medžiaga jo kraštai prilips prie pagrindo. Taip išvengsime susiraukšlėjimo. Nuimti tik kai pilnai išdžius!

Antras etapas.

Dėžutės pagrindą apklijuojame norimu popieriumi naudodami virtus klijus. Šiuo atveju aš naudoju paprastą vyniojamą popierių. Visada išbandykite kiek popierius sudrėkęs keičia formą.

Išpjauname dėžutės viršelio ir dugnelio detales.

Medžiagą prie kartono klijuojam virtais klijais. Nepamirškite palikti tarpų sulenkimams.

Galiausiai ant viršelio blogosios pusės priklijuojam vieną ar du kaspinus surišimui. Užklijuojam popieriaus sluoksniu. Į dėžutės pagrindą įklijuojam medžiaga aptrauktą dugnelį.

Dėžutės pagrindą priklijuojam prie dėžutės viršelio. Ir.. vualia nauji namai meškiukui ar kam kitam paruošti!




17 komentarų:

  1. Vuolia!! :D atrodo tai paprasta. Bet padaryti, tai neatrodys paprasta. Taip ilgai laukiau šios pamokėlės, vos ne naktimis sapnuoti pradėjau :D :D :D
    Turiu keleta kausimų:
    1. Kokį kartoną naudoji?
    2. Kas ryžinis popierius tai aš žinau, dekupažui naudojamas, bet koks čia ryžinis popierius? arba kas yra perdengimo popierius? Kraft popierius?
    3. Kaip sustatai tas pagrindinės dėžutės detalias, kad jos taip stovi?
    Ačiū, ačiū, ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rasa į sveikatą :)
    1.kartoną tai perku dailininkų reikmenų parduotuvėj, storio ten įvairaus yra, mažesnei dėžutei naudoju plonesnį o jei didesnei tai storesnį, kad nesigaubtų.
    2. Toks plonas tas ryžinis popierius, bet aš tik kartą jį turėjau draugė buvo atvežus, o dekupažinio aš nečiupinus, reiks pažiūrėt gal ir tas pats. Perdengimo popierių aš irgi perku dailinikų reikmenyse, jis taip ir vadinasi. Dar audinių parduotuvėse būna popieriaus irgi tinka.
    3. O sustatyt tai paprasta, gi lipalas "galingas" dalykas :D Palaikai prispaudus. Čia tik tikslumo labai reikia, o šiaip nesunku.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super pamokelė!!!Ačiū tau, Indrė :) Matau, kad mažujų padėjėjų turėjai :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre-kokia išsami pamokėlė! Ačiū! Niekada negalvojau, kad vanduo su miltais-jau ir klijai :-) Būtinai išbandysiu. Dabar kad pasipils nauji kelionės nameliai meškučiams :-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Indre. Šiandien kaip tik su Im-bear kalbėjom, kaip laukiam pamokėlės ;). Turiu keletą techninių klausimų. Kokiu tikslu audinys yra klijuojamas ant perdengimo/ryžinio popieriaus? Aš klijuoju audinį tiesiai ant kartono, todėl smalsu kokius pranašumus turi tavo būdas. Kaip apklijuoji popieriumi pagrindinę dėžutę? Iškirpus kažkokią ją atitinkančią formą ar ilga poperiaus juosta "apvyniodama" išorines sieneles? Ir kaip tada su vidinėmis? :) Iš karto ačiū už atsakymus ;)
    Irma

    AtsakytiPanaikinti
  6. Irma, o aš nebandžiau niekad tiesiog audinio klijuot. Mokiausi iš klasikinio japoniško rišimo technikų, jie nuo seno klijuoja. Kiek žinau ir knygryšyboje klijuojama, teisingiau dabar specialus popierius su jau priklijuota medžiaga kepamas. o dėžę, aš klijuoju tokią sąlyginę formą išsikirpus, apgaubiu taip tiesiog išorines ir vidines, siūlė lieka šone, dugnas nedengtas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hmmm.. aš japoniško rišimo knygelės viršelį aptraukinėju irgi tik audiniu - reikės, matyt, labiau į tai pasigilinti ;). Įdomu, kaip atrodo ta iškirpta popieriaus forma, skirta pagrindinės dėžutės aptraukimui :). Iki šiol aš dėžutę "apsukdavau" audinio juosta, o po to aptraukinėdavau kiekvieną vidinę sienelę ant atskirų dalių ir tik po to įklijuodavau jas visas į vidų - užtrukdavo begalybę :). Todėl tikrai labai ačiū už paprastesnį ir lengvesnį (svorio prasme:)) dėžutės variantą.
    Irma

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ryžinio popieriaus irgi yra dailininkų parduotuvėse (aš pirkau Cvirkos g) Jis toks plonas ir be plaušelių (skiriasi nuo dekupažinio).Meno mūzoj irgi yra ryžinio, bet spalvoto ir su plaušeliais, žolelėmis, aukso gabaliukais, vnž. toks tinka dėžutės išorę papuošti, o ne po medžiaga paklijuoti.Be to jis brangesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oi Irma nežinau ar teisingai supratau, bet gal mes vienodai klijuojam? Aš iš pradžių apklijuoju išorines sieneles, apsuku popierias juosta kuri yra tokio aukscio, kad aplenktu ir vidines.Ta virsuj esanti dalis su 4 įpjovom kampams. AIšku užima laiko kol suderini viską. Bet tie mano "klijai" tokie paslankūs, ir galima šiek tiek ištepti jais. Kokius tu naudoji?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Taip, ryžinio aš irgi nusipirkau Cvirkos g. Superinė parduotuvė, ten dar nebuvau buvus, pardavėja taip pakėlė nuotaiką, kad išėjau žvengdama :D Nors ir parkuotis nėra kur, bet tikrai geriau nei į Meno mūzą :)
    Tik klausimas: Indrė rašė apie perdengimo popierių - tai vat su juo niekaip, kam jis reikalingas, nes man parodė tokį baltą persišviečiantį? Maniau , kad jis reikalingas dėžutės apklijavimui, bet tam tikrai netinka.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rasa, paieškok tada siuvimo reikmenų parduotuvėj - įsivaizduoju, kad čia tas popierius, iš kurio siuvėjos lekalus gaminasi ;).
    Indre, kadangi visas dalis aptraukinėju audiniu, viską klijuoju lipalu. Esu girdėjus, kad klijus verda odai, bet jei sakai, kad ir audiniui tinka, tai būtinai reikės išbandyti ;).Tiesa, o džiūsta jie ilgai? Dėl aptraukimo formos supratau - tikrai darom taip pat, tik mano viršutinė dalis užsilenkdavo gal kokius 3 cm į vidų. Labai ačiū už paaiškinimus ;)
    Irma

    AtsakytiPanaikinti
  12. O jei klijuoji lipalu, ar neskiedi vandeniu lipalo, nes kažkur forumuose skaičiau...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Šiandien pradėjau daryti dėžutę. Tai pirmiausiai noriu paklausti, ar jums užtenka dviejų rankų :D Man neužteko, teko vyrą į pagalbą kviest. Neįsivaizduoju kaip tai galima padaryti vienai: ir karkasą suklijuoti su lipalu ir kaip ryžinį popierių perkelti ant medžiagos :)Su keturiom rankom šiaip ne taip susidorojom. Labai patiko daryti, o jei dar ir rezultatas bus toks, kaip pas Indrę, tai iš viso SUPER!!!

    AtsakytiPanaikinti